Jak usunąć, edytować, wyświetlić lub zarchiwizować kampanię
Czego się dowiesz?
Dowiedz się, jakie działania są dostępne dla twoich kampanii przed wysłaniem, w trakcie wysyłania i po wysłaniu. Dostępne działania zależą od statusu kampanii oraz twoich uprawnień. Poniższe kroki edycji i zmiany harmonogramu dotyczą kampanii jednokanałowych. W przypadku kampanii z wieloma wiadomościami zobacz Pierwsze kroki z kampaniami omnikanałowymi.
Usuń kampanię
Kampanie w trybie wersji roboczej można usunąć. Zaplanowanych, wysyłanych, wysłanych i anulowanych kampanii nie można usunąć. Możesz zarchiwizować kampanie w wersji roboczej, wysłane lub anulowane.
Po usunięciu nie można przywrócić kampanii.
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij menu z trzema kropkami po prawej stronie kampanii, którą chcesz usunąć.
- Kliknij Usuń.

- Kliknij Usuń w oknie modalnym, aby potwierdzić i usunąć.
Edytuj treść kampanii
Możesz edytować kampanię w wersji roboczej lub cofnąć zaplanowaną kampanię do wersji roboczej, zanim zaczniesz ją edytować. Nie można edytować wiadomości, które zostały już wysłane.
Edytuj wersję roboczą kampanii
- Przejdź do zakładki Kampanie .
- Kliknij nazwę wersji roboczej kampanii, którą chcesz edytować, albo otwórz jej menu z trzema kropkami i kliknij Edytuj wiadomość.
- Zaktualizuj zgodnie z potrzebami.
Edytuj zaplanowaną kampanię
Możesz przywrócić zaplanowaną kampanię do wersji roboczej tylko wtedy, gdy jej najwcześniejszy czas wysyłki jest oddalony o więcej niż 15 minut. Jeśli jest zaplanowana do wysłania za 15 minut lub mniej, anuluj ją i sklonuj, aby wprowadzić zmiany.
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij 3 kropki po prawej stronie kampanii, którą chcesz edytować.
- Kliknij Przywróć wersję roboczą.

- Kliknij Przywróć kampanię do wersji roboczej, aby potwierdzić i otworzyć edytor kampanii.
- Zaktualizuj zgodnie z potrzebami.
- Gdy skończysz edytować, przejdź do kroku planowania, wybierz datę i godzinę wysyłki, a następnie kliknij Zaplanuj wiadomość.
Jeśli nie zaplanujesz kampanii ponownie, pozostanie ona w wersji roboczej i nie zostanie wysłana w pierwotnym terminie.
Dowiedz się więcej o edytowaniu lub zmianie terminu zaplanowanych kampanii.
Edytuj i wyślij ponownie częściowo wysłaną kampanię e-mail
Jeśli zauważysz błąd w kampanii e-mail, która jest w trakcie wysyłki, anuluj ją, a następnie edytuj i wyślij klona do pozostałych odbiorców.
Wiadomości, które zostały już wysłane, nie mogą zostać edytowane ani wycofane. Wyklucz odbiorców oryginalnego e-maila ze sklonowanej kampanii, aby nie otrzymali go ponownie.
Są 3 główne kroki edytowania kampanii w trakcie wysyłki:
- Anuluj kampanię.
- Utwórz segment odbiorców, którzy już otrzymali kampanię.
- Edytuj i wyślij ponownie kampanię do tych, którzy jeszcze jej nie otrzymali, z wykluczeniem segmentu początkowych odbiorców.
Anuluj kampanię
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij ikonę trzech kropek po skrajnie prawej stronie kampanii, którą chcesz anulować.
- Kliknij Anuluj.

- Kliknij Anuluj kampanię, aby potwierdzić.
Zidentyfikuj osoby, które już otrzymały kampanię
- Przejdź do Odbiorcy > Listy i segmenty.
- Kliknij Utwórz.
- Kliknij Segment i nazwij segment. Jeśli otworzy się panel nazewnictwa, kliknij Utwórz segment, aby przejść do kreatora segmentów.
- Utwórz segment z następującą definicją: Co ktoś zrobił (lub nie zrobił) > Otrzymał e-mail > co najmniej raz > w całym okresie, gdzie Campaign Name jest równe nazwie oryginalnej kampanii.
Pamiętaj, aby wybrać nazwę kampanii z menu rozwijanego, które się pojawi.

- Kliknij Utwórz segment.
Edytuj i wyślij ponownie kampanię
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Otwórz ikonę trzech kropek przy anulowanej kampanii.
- Kliknij Klonuj. Pozostaw zaznaczoną opcję Pojedynczy kanał i, jeśli wyświetlą się opcje konta, wybierz Klonuj do bieżącego konta.
- Wpisz nazwę kampanii i datę wysyłki, a następnie kliknij Sklonuj kampanię.
- W kroku dotyczącym odbiorców potwierdź listy i segmenty w polu Wyślij do, a następnie dodaj segment, który właśnie utworzyłeś(-aś), do pola Nie wysyłaj do.

- Zastosuj wprowadzone zmiany w sklonowanej wersji kampanii.
- Wyślij kampanię.
Zmień termin kampanii
Możesz zmienić harmonogram kampanii tylko wtedy, gdy jej najwcześniejszy czas wysyłki przypada za więcej niż 15 minut. Nie możesz tutaj zmienić harmonogramu kampanii testujących różne czasy wysyłki. Aby zmienić te kampanie, przywróć je do wersji roboczej, gdy będzie to dostępne, albo anuluj je i sklonuj.
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij nazwę kampanii, którą chcesz przełożyć.
- Na następnej stronie kliknij Zmień termin.

- Wybierz nowy czas wysyłki.
- Kliknij Zaplanuj wiadomość, aby zastosować zmiany.
Zmień nazwę kampanii
W przypadku kampanii jednokanałowej możesz zmienić nazwę tylko wtedy, gdy jest w wersji roboczej. Najpierw przywróć zaplanowaną kampanię do wersji roboczej. Nie można zmienić nazwy wysłanej kampanii jednokanałowej.
Aby zmienić nazwę kampanii:
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij menu dodatkowych opcji (3 kropki) obok kampanii, której nazwę chcesz zmienić.
- Kliknij Edytuj szczegóły (lub Szybka edycja, jeśli jest wyświetlana).
- Na następnym ekranie edytuj nazwę w polu Nazwa kampanii.
- Kliknij Zapisz.
Wyświetl kampanię
Gdy kampania zostanie wysłana, nie możesz edytować jej treści, ale możesz ją wyświetlić.
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Znajdź kampanię, którą chcesz wyświetlić, i kliknij ikonę z trzema kropkami po prawej stronie nazwy kampanii.
- Kliknij Wyświetl podgląd treści.

Archiwizuj kampanię
Możesz archiwizować kampanie w wersji roboczej, wysłane lub anulowane. Menu 3 kropek kampanii nie oferuje opcji Archiwizuj, gdy którakolwiek z jej wiadomości jest zaplanowana lub trwa jej wysyłanie. Kampanie w wersji roboczej możesz też usunąć. Zarchiwizowane kampanie nie będą widoczne na liście kampanii, chyba że je przefiltrujesz.
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Znajdź kampanię, którą chcesz zarchiwizować, i kliknij ikonę trzech kropek po prawej stronie nazwy kampanii.
- Kliknij Archiwizuj.

- Kliknij Archiwizuj w oknie dialogowym potwierdzenia.
Aby wyświetlić zarchiwizowane kampanie, kliknij filtr Zarchiwizowane na pasku filtrów nad widokiem listy kampanii.
Przywróć kampanię z archiwum
Możesz filtrować, aby zobaczyć wszystkie zarchiwizowane kampanie na karcie Kampanie. Aby wyświetlić i cofnąć archiwizację zarchiwizowanej kampanii:
- W sekcji Kampanie włącz filtr Zarchiwizowane nad listą kampanii.

- Kliknij ikonę trzech kropek po prawej stronie nazwy kampanii i wybierz Wycofaj z archiwum, aby wycofać kampanię z archiwum.
Wyświetl podsumowanie szczegółów zaplanowanej kampanii
Aby przejrzeć szczegóły zaplanowanej kampanii (w tym czas wysyłki, treść wiadomości, listy wysyłkowe i inne):
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Kliknij nazwę dowolnej zaplanowanej kampanii.
- Na następnej stronie sprawdź szczegóły wiadomości.
W razie potrzeby na tej stronie użyj opcji Wstrzymaj i edytuj, aby przed edycją przywrócić kampanię do wersji roboczej. Najwcześniejszy czas wysyłki musi wypadać za więcej niż 15 minut.
Skopiuj identyfikator kampanii
Aby skopiować identyfikator kampanii:
- Przejdź do zakładki Kampanie.
- Na liście lub w widoku kalendarza kliknij przycisk dodatkowych opcji obok kampanii.
- Kliknij Skopiuj identyfikator kampanii.

Dodatkowe źródła
- Tworzenie i wysyłanie kampanii e-mailowej
Poznasz podstawy kampanii e-mailowych, między innymi ich definicję i sposoby ich wysyłania w Klaviyo.
- Jak klonować formularze, sekwencję, segmenty, kampanie i szablon
Naucz się klonować formularze, sekwencje, segmenty, kampanie i szablony. Podczas klonowania można skopiować:
- Anulowanie zaplanowanej lub wysyłanej kampanii
Dowiedz się, jak anulować kampanię, która została zaplanowana lub częściowo wysłana. Nie można anulować kampanii, które zostały już w pełni wysłane. Jeśli nie widzisz opcji anulowania kampanii, wykonując poniższe kroki, oznacza to, że wysyłanie jest już zakończone i nie można jej już anulować.
- Jak dodać e-mail uzupełniający, aby ponownie wysłać kampanię do "osób, które jej nie otworzyły"
Dowiedz się, jak używać ustawienia dołączania e-maila uzupełniającego, aby ponownie wysłać kampanię do odbiorców, którzy nie otworzyli pierwotnej wiadomości. Ta opcja jest dostępna w kreatorze kampanii podczas konfigurowania nowej kampanii.