Jak zbiorczo aktualizować lub planować statusy sekwencji
Czego się dowiesz?
Dowiedz się, jak jednocześnie zmieniać statusy wielu działań w sekwencji w kreatorze sekwencji. Dzięki temu można na przykład uruchomić całą sekwencję jednym kliknięciem lub szybko wstrzymać całą aktywność, przełączając działania na tryb ręczny lub wersję roboczą.
Podczas aktualizowania statusów sekwencji dostępne są 2 opcje:
- Natychmiast zaktualizuj statusy sekwencji.
- Zaplanuj aktualizację statusów sekwencji na określoną datę i godzinę.
Istnieje kilka powodów, aby zaplanować aktualizację statusów sekwencji na konkretną datę i godzinę zamiast natychmiast. Przykłady:
- Ustawienie sekwencji jako aktywnej na potrzeby wydarzenia promocyjnego, która po zakończeniu wydarzenia powinna przełączyć się na wersję roboczą.
- Wycofywanie starej sekwencji i zastępowanie jej nową w określonym czasie.
- Tymczasowe ustawienie sekwencji na tryb ręczny, gdy sklep jest w trakcie prac konserwacyjnych.
W razie potrzeby możesz też zaplanować wiele zmian statusu na różne daty i godziny.
Planowanie statusu sekwencji nie jest dostępne dla sekwencji wyzwalanych przez właściwość daty.
Dowiedz się, jak zbiorcze zmiany statusu wpływają na sekwencję
Zanim zmienisz status istniejących działań w sekwencji, poznaj znaczenie każdego statusu przy stosowaniu zbiorczym.
- Wszystkie statusy to Na żywo
Sekwencja jest w pełni aktywna, a wiadomości będą wysyłane natychmiast po upływie wszelkich opóźnień czasowych. - Wszystkie statusy to Wersja robocza
Nikt nie wejdzie do sekwencji. - Wszystkie statusy to Ręczne
Wszystkie wiadomości i inne działania wymagają zatwierdzenia przed wysłaniem. Profile zostaną zaplanowane w kolejce Wymaga weryfikacji działania przed ręcznym zatwierdzeniem. Będą przechodzić przez sekwencję normalnie pod względem opóźnień czasowych, ale wiadomości nie zostaną wysłane, dopóki nie zostaną zatwierdzone. Dowiedz się więcej o tym, jak ręcznie wysyłać wiadomości z sekwencji do odbiorców.
Jeżeli korzystasz z bezpłatnego planu profili i e-maili, a przekroczysz limit profilu, nie możesz wysyłać e-maili (ani aktywować sekwencji e-mailowych), dopóki nie zejdziesz poniżej limitu aktywnych profili.
Aby uzyskać więcej informacji, dowiedz się więcej o osi czasu sekwencji.
Natychmiast aktualizuj statusy sekwencji
Aby natychmiast zaktualizować wszystkie statusy działań w sekwencji:
- Otwórz sekwencję, którą chcesz zaktualizować, w kreatorze sekwencji.
- W prawym górnym rogu kliknij Sprawdź i włącz albo Zaktualizuj status .
- Z listy rozwijanej wybierz nowy status dla wszystkich istniejących działań: Szkic, Ręcznie lub Na żywo.
- Wybierz Zaktualizuj teraz status.
- Kliknij Zapisz.
Zaplanuj aktualizowanie statusów sekwencji
Aby zaplanować zbiorczą aktualizację statusu:
- Otwórz sekwencję, którą chcesz zaktualizować, w kreatorze sekwencji.
- Kliknij Zaktualizuj status lub Sprawdź i włącz w prawym górnym rogu.
- Z listy rozwijanej wybierz nowy status dla wszystkich istniejących działań: Wersja robocza, Ręcznie lub Na żywo.
- Wybierz Zaplanuj.
- Wybierz datę, godzinę i strefę czasową.
- Kliknij Zapisz.
Panel wyświetli przegląd zaplanowanych zmian statusu. Stąd możesz edytować, usuwać lub dodawać kolejne zmiany statusu.
Edytuj lub usuń zmianę statusu
Aby edytować lub usunąć istniejącą zmianę statusu:
- W kreatorze sekwencji kliknij Aktualizuj status.
- W panelu Aktualizuj status kliknij przycisk akcji (3 kropki) obok zmiany statusu.
- Wybierz Edytuj, aby zmodyfikować szczegóły, lub Usuń, aby usunąć zmianę statusu.
Dodaj kolejną zmianę statusu
Aby dodać kolejną zmianę statusu do harmonogramu:
- Kliknij Dodaj zmianę statusu.
- Wybierz z listy rozwijanej status inny niż poprzedni.
- Kliknij Zapisz.
Możesz teraz wyświetlić zaktualizowany harmonogram statusu w panelu Aktualizuj status .
Jak zobaczyć nadchodzące zmiany statusu
Przejdź z powrotem do karty Sekwencja, aby zobaczyć wszystkie sekwencja z nadchodzącymi zmianami statusu wymienionymi pod bieżącym statusem sekwencja.
Jak sprawdzić wcześniejsze zmiany statusu
Aby sprawdzić wcześniejsze zmiany statusu:
- Na górnym pasku kliknij ikonę Wyświetl historię sekwencji .
Dowiedz się więcej o przeglądaniu historii sekwencji.
Rezultat
Teraz wiesz, jak zbiorczo zmieniać statusy działań w sekwencji — natychmiast lub przez zaplanowanie zmian na przyszłość. Dzięki temu można zmienić, kiedy subskrybenci wchodzą do sekwencji.