Jak edytować, wyłączyć lub usunąć automatyzacje
Aby wykonać te kroki, potrzebujesz uprawnień do edytowania automatyzacji. Właściciele, administratorzy i menedżerowie mają to uprawnienie.
Czego się dowiesz?
Dowiedz się, jak zaktualizować, wyłączyć lub usunąć istniejącą automatyzację w Klaviyo. Możesz edytować lub usunąć automatyzację niezależnie od tego, czy jest włączona, czy wyłączona.
Wyłączenie lub usunięcie aktywnej automatyzacji zakończy wszystkie rozmowy, które są obecnie w toku. Dzieje się tak również wtedy, gdy wyłączysz automatyzację, aby ją edytować.
Kilka słów na początek
Pamiętaj, że:
- Musisz wyłączyć automatyzację, zanim zaczniesz edytować jej wiadomości, rekomendacje lub ścieżki konwersacji. Jeśli jest już wyłączona, możesz zacząć ją edytować.
- Usunięcie jest trwałe; nie możesz odzyskać usuniętych automatyzacji.
- Analityka automatyzacji obejmuje ostatnie 30 dni, a nie cały okres działania automatyzacji. Edycja lub wyłączenie automatyzacji nie rozpoczyna nowego okresu raportowania.
- Obecnie nie ma możliwości sprawdzenia skuteczności konkretnej wersji automatyzacji.
Różnica między wyłączeniem a usunięciem automatyzacji
Wyłączenie automatyzacji zatrzymuje rozpoczynanie nowych rozmów i kończy rozmowy już w toku. Zachowuje dane, wiadomości i rekomendacje automatyzacji, dzięki czemu możesz ją edytować lub włączyć ponownie później.
Usunięcie automatyzacji trwale usuwa ją z Twojej strony Automations. Nie będziesz już mieć tam dostępu do jej wiadomości, rekomendacji ani analityki. Jeśli chcesz ją odtworzyć, musisz zacząć od zera.
Edytuj lub wyłącz automatyzację
Aby zmienić lub wyłączyć automatyzację:
- W Klaviyo przejdź do Treści > Automatyzacje i wybierz automatyzację.
- Jeśli automatyzacja jest włączona, kliknij Wyłącz w prawym górnym rogu. Jeśli jest już wyłączona, przejdź od razu do kroku edycji poniżej.
- Potwierdzenie tej akcji natychmiast kończy trwające rozmowy. Gdy rozmowa kończy się w ten sposób, klienci nie otrzymują rekomendacji ani odpowiedzi awaryjnej.
- Zapoznaj się z ostrzeżeniem i kliknij Wyłącz, aby potwierdzić. Jeśli chcesz tylko wyłączyć automatyzację, zakończ tutaj.
- Aby edytować automatyzację, otwórz wiadomość, rekomendację lub ustawienia, które chcesz zmienić. Wprowadź zmiany i kliknij Zapisz w panelu konfiguracji. Powtórz to dla każdego elementu, który chcesz zaktualizować. Po zapisaniu możesz zostawić automatyzację wyłączoną.
- Gdy będziesz gotowy(-a), aby automatyzacja znów zaczęła się uruchamiać, kliknij Włącz. Jeśli pojawi się błąd, napraw problem opisany w komunikacie o błędzie, zapisz element, którego dotyczy, i spróbuj ponownie.
Usuń automatyzację
Nie możesz odzyskać automatyzacji po jej usunięciu ani uzyskać dostępu do jej wiadomości, rekomendacji i analiz ze strony Automations. Jeśli automatyzacja jest włączona, jej usunięcie kończy też wszystkie konwersacje, które są obecnie w toku. Zamiast tego wyłącz ją, jeśli chcesz zachować ją do późniejszego użycia.
Aby usunąć automatyzację:
- Przejdź do Treści > Automatyzacje.

- Znajdź automatyzację, którą chcesz usunąć.
- Kliknij menu z trzema kropkami na karcie tej automatyzacji.

- Wybierz Usuń.
- Przejrzyj ostrzeżenie i kliknij Usuń, aby potwierdzić.

Dodatkowe źródła
- How to create a SMS and RCS automation
Learn how to build an automation, a type of text message conversation that allows you to ask questions, followup to responses, and send personalized recommendations. You can build two types of automations
- How to preview automations
Learn how to see how automation messages will appear to customers as well as how to test the entire automation without turning it on.
- How to view analytics for an automation
See how to check the performance of an automation, including how many people entered or completed it.