Jak zarezerwować nazwę użytkownika WhatsApp
Jak zarezerwować nazwę użytkownika WhatsApp
- Musisz mieć dostęp do Ustawienia > WhatsApp w Klaviyo lub do WhatsApp Business konto firmy w zarządcy WhatsApp — w zależności od metody, której planujesz użyć.
- Nazwy użytkownika WhatsApp są wdrażane stopniowo. Jeśli nie widzisz opcji dodania lub edytowania nazwy użytkownika obok numeru telefonu, ta funkcja nie jest jeszcze dostępna dla Twojej firmy.
Zarezerwuj nazwę użytkownika WhatsApp w celu uzyskania unikalnego identyfikatora dla swojej firmy, zanim funkcje te staną się dostępne w Twoim regionie. Zarezerwowanie nazwy użytkownika pomaga chronić preferowaną nazwę firmy i ułatwia klientom rozpoznanie firmy po udostępnieniu nazw użytkowników.
Nazwę użytkownika możesz zarezerwować za pomocą Klaviyo albo Zarządcy WhatsApp w Meta — wystarczy skorzystać z jednej z tych metod, nie z obu. Obie metody rezerwują tę samą nazwę użytkownika dla Twojego konta WhatsApp Business, ponieważ ustawienia WhatsApp w Klaviyo łączą się bezpośrednio z Twoim kontem Meta.
Kilka słów na początek
Przed zarezerwowaniem nazwy użytkownika należy pamiętać o następujących kwestiach:
- Nazwy użytkowników są unikalne i można je przypisać tylko do jednego numeru telefonu.
- Jeśli Twoja firma korzysta z wielu numerów telefonów, każdy z nich musi mieć własną nazwę użytkownika.
- Zarezerwowanie nazwy użytkownika zatrzymuje ją dla Twojej firmy do czasu, aż Meta wdroży nazwy użytkowników WhatsApp w Twoim kraju.
- Profil firmy wyświetla wyświetlaną nazwę, numer telefonu i nazwę użytkownika. Nazwa użytkownika nie zastępuje nazwy wyświetlanej.
- Aby zachować spójny branding w Meta, zarezerwuj tę samą nazwę użytkownika, której używasz na Facebooku lub Instagramie. Pole nazwy użytkownika w Klaviyo akceptuje dowolny niestandardowy identyfikator, który spełnia zasady nazewnictwa WhatsApp — obecnie nie sugeruje nazwy użytkownika na podstawie połączonych kont na Facebooku lub Instagramie.
Zarezerwuj nazwę użytkownika WhatsApp w Klaviyo
Wybierz jedną z poniższych metod, aby zarezerwować nazwę użytkownika.
Opcja 1: W Klaviyo
- W Klaviyo przejdź do Ustawienia > WhatsApp, a następnie wybierz kartę Informacje o nadawcy.
- W banerze Zarezerwuj nazwę użytkownika WhatsApp Business wybierz Zarezerwuj nazwę użytkownika.
- Wybierz numer telefonu, dla którego chcesz zarezerwować nazwę użytkownika, jeśli Twoja firma ma więcej niż jeden.
- Wprowadź nazwę użytkownika, którą chcesz zarezerwować, w polu Niestandardowy identyfikator.
- Wybierz Zapisz zmiany.

Opcja 2: W zarządcy WhatsApp firmy Meta
- Otwórz WhatsAppa Zarządca.
- Wybierz Numery telefonów.
- Wybierz numer telefonu, dla którego chcesz zarezerwować nazwę użytkownika.
- Select profil.
- Przewiń do opcji Nazwa użytkownika, a następnie kliknij przycisk Utwórz.
- Wprowadź nazwę użytkownika, którą chcesz zarezerwować, lub wybierz jedną z sugerowanych nazw.
- Kliknij Zapisz.

Co dzieje się po zarezerwowaniu nazwy użytkownika?
Po zarezerwowaniu nazwy użytkownika:
- Nazwa użytkownika jest zastrzeżona na potrzeby Twojej firmy, więc inna firma nie może do niej zgłosić.
- Twoja nazwa użytkownika stanie się dostępna, gdy Meta włączy nazwy użytkowników WhatsApp w Twoim kraju.
- Meta powiadomi Cię, gdy zarezerwowana nazwa użytkownika będzie gotowa do użycia.
Zmień swoją nazwę użytkownika WhatsApp w Klaviyo
Wybierz jedną z poniższych metod, aby zmienić nazwę użytkownika.
Opcja 1: W Klaviyo
- W Klaviyo przejdź do Ustawienia > WhatsApp.
- Wybierz kartę Informacje o nadawcy.
- Znajdź numer telefonu, który chcesz zaktualizować, a następnie wybierz menu ⋮ obok niego.
- Wybierz Edytuj nazwę użytkownika.
- Wprowadź nową nazwę użytkownika w polu Niestandardowy identyfikator.
- Wybierz Zapisz zmiany.

Opcja 2: W zarządcy WhatsApp firmy Meta
- Otwórz WhatsAppa Zarządca.
- Wybierz Numery telefonów.
- Wybierz numer telefonu, który chcesz zaktualizować.
- Select profil.
- Przewiń do opcji Nazwa użytkownika, a następnie kliknij w Edytuj.
- Wprowadź nową nazwę użytkownika.
- Kliknij Zapisz.
Tak czy inaczej, po zmianie nazwy użytkownika poprzednia nazwa użytkownika jest zarezerwowana przez 60 dni. W tym czasie tylko Twoja firma może ją odzyskać. Inne firmy nie mogą użyć Twojej poprzedniej nazwy użytkownika, dopóki nie zakończy się 60-dniowa rezerwacja.