Obsługiwanie próśb dotyczących RODO i CCPA
Czego się dowiesz?
Dowiesz się, jak wyeksportować pełne dane profilowe lub potwierdzenie usunięcia profilu, aby udostępnić te informacje klientowi, gdy skontaktuje się z Tobą w sprawie egzekwowania swoich praw wynikających z ustaw RODO lub CCPA.
Eksportowanie danych profilu
- Przejdź do profilu, który chcesz wyeksportować.
- W prawym górnym rogu wybierz Działania profilu.
- Kliknij Eksportuj profil. Pojawi się okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie eksportu.
- Aby wyeksportować dane profilu, kliknij Rozpocznij eksport.
Zielona ramka potwierdzi, że dane profilu są dostępne na stronie Pliki do pobrania. Aby przejść na tę stronę:
- W lewym dolnym rogu wybierz nazwę swojego konta.
- Wybierz Ustawienia > Inne > Pliki do pobrania.
- Po przejściu na tę stronę kliknij Pobierz, co umożliwi Ci wyeksportować dane profilowe jako archiwum ZIP.
Rejestrowanie próśb o usunięcie danych w oparciu o RODO i CCPA
Odpowiadając na wnioski o usunięcie czyichś danych, możesz dodać profil takiej osoby do listy usuniętych profili na swoim koncie. Takie działanie będzie stanowić dowód na to, że Twoja firma spełniła prośbę użytkownika.
Na liście usuniętych profili znajduje się tylko 20 ostatnich pozycji. Inne usunięte profile znajdziesz, korzystając z funkcji wyszukiwania.
W przypadku historii zdarzeń profilu wszelkie informacje dotyczące klienta są zastępowane słowem „redacted” („utajnione”), a następnie są trwale usuwane z systemu Klaviyo. Dla każdego rekordu odbiorcy powiązanego z profilem adres e-mail profilu jest zastępowany losowym adresem e-mail zaczynającym się od słowa "redacted."
Aby usunąć profil Klaviyo:
- Przejdź do profilu.
- Rozwiń listę Działania profilu.
- Kliknij Usuń profil. Pojawi się komunikat ostrzegawczy z prośbą o potwierdzenie decyzji.
- Aby określić, że kontakt poprosił o usunięcie swojego profilu w ramach żądania dotyczącego prywatności danych, zaznacz pole wyboru w komunikacie ostrzegawczym.
- Aby dodać ten profil do listy profili usuniętych ze swojego konta, kliknij Usuń profil.
Następnie przejdziesz do listy usuniętych profili. Ta lista stanowi trwały zapis potwierdzający, że Twoja firma zastosowała się do wszelkich próśb o usunięcie.
Dostęp do listy usuniętych profili można uzyskać w następujący sposób:
- Wybierz kolejno Ustawienia > Inne > Zarządzanie profilem.
- Kliknij link pokazany poniżej.